27 gener, 2017 in Notícies

Innovació i tecnologia en les visites culturals a la Catedral de Tarragona

Catedral de Tarragona - Vídeoguía

Des d’avui s’oferirà als visitants un nou servei, pioner arreu de l’estat espanyol, que aposta per la innovació i la diferenciació per oferir experiències de visita úniques a la Catedral: una videoguia multimèdia amb contingut exclusiu que inclou vídeos, realitat augmentada, recreacions en 2D i experiències auditives.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol.

Tarragona, 22 de juny de 2016.

La Catedral de Tarragona ha presentat un nou servei per a les seves visites culturals a través d’una videoguia multimèdia. La videoguia ofereix al visitant contingut personalitzat i exclusiu a través d’imatges úniques, vídeos, alguns gravats amb drons, i un so envoltant, a més de quatre punts amb realitat augmentada, i efectes sonors i visuals especials.

La videoguia, que s’ofereix llogant un iPad mini amb auriculars i so en 7 idiomes al preu de quatre euros, s’ha desenvolupat amb la col·laboració del Capítol de la Catedral, la Delegació de patrimoni artístic i documental i art sacre de l’Arquebisbat de Tarragona, i el Camp d’aprenentatge de la ciutat de Tarragona de la Generalitat de Catalunya.

El nou servei de visita permet oferir una experiència única d’alta qualitat i a la mida del visitant. S’ha dissenyat un contingut per a visites d’adults i un contingut especial per a les visites infantils, que es podrà anar actualitzant i millorant en funció de les necessitats i èpoques de l’any.

L’adaptació de la guia multimèdia per al públic infantil és un itinerari simplificat, amb navegació a pantalla completa i buscant un equilibri d’interactivitat entre l’entorn i la guia. L’objectiu és crear un itinerari entretingut amb poc text i molt visual per descobrir els detalls i secrets de la Catedral. Es tracta de crear «petites missions» perquè durant la visita els nens es fixin en punts específics o hagin de buscar llocs o imatges concretes.

La videoguia permet conèixer la història i vida dels més de 110 sants presents a la Catedral, fins al mínim detall artístic dels retaules i capelles. També inclou diversos vídeos com la benvinguda personalitzada a la Catedral del degà del Capítol catedralici, la festivitat de Santa Tecla, el Cor i Orquestra de la Catedral, l’escolania de Montserrat i altres esdeveniments que han tingut lloc al temple.

A més, en quatre punts de la Catedral, s’ha treballat amb tecnologia especial:

  1. Altar major. Enfocant la videoguia a la paret on es troba el sepulcre de l’arquebisbe Joan d’Aragó, gràcies a un desenvolupament en dues dimensions, es recreen les pintures murals i policromies del segle XIV que la cobrien íntegrament.
  2. Capella del Sant Sepulcre. També es pot conèixer en detall la Capella del Sant Sepulcre, així com identificar tots els sants, santes dones i persones que estan representats al voltant de Crist jacent (la Verge i les santes dones, sant Joan Evangelista, Josep d’Arimatea i Nicodem).
  3. L’orgue. Enfocant-lo amb la videoguia el visitant pot seleccionar i escoltar tres peces interpretades amb aquest instrument.
  4. Claustre. Finalment, a través de tres dimensions i la realitat augmentada, amb la videoguia es podrà veure l’altura de l’oficial de cavalls del segle XVII Francisco Plaza, l’home «més alt dels nostres temps» tal com figura a la làpida que es troba en el claustre, i en la qual s’assenyala que mesurava fins a 12 pams, que en mesura de l’època equivaldrien a 2 metres i 34 centímetres.

El conseller delegat de l’empresa gestora de les visites, DNA Expertus Turisme i Oci, Francisco Castillo, ha manifestat que la videoguia és el servei més innovador que s’ofereix al visitant i està pensat per seguir captant als visitants més joves. «La visita autoguiada amb pla ens va permetre ordenar els fluxos de visita, la visita audioguiada va permetre oferir contingut en set idiomes, i amb la videoguia podem oferir experiències de visita úniques donant a conèixer aspectes del patrimoni abans inimaginables com els punts amb realitat augmentada i les dues dimensions.» Castillo també ha esmentat les empreses de guies de la ciutat, les quals ofereixen «la millor, més completa i irreemplaçable visita a la Catedral.»

Per la seva part, Antonio López de Ávila, president de SEGITTUR, ha explicat que porten quatre anys treballant en un turista diferent, que està acostumat a l’entorn digital per a tenir una major immersió en el que veu i el que viu quan viatja. «Aquest tipus de tecnologia, com la que avui s’ha estrenat, permetrà que la visita sigui més enriquidora des del punt de vista de l’experiència.»

Finalment, el Sr. Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, ha definit aquesta nova audioguia com un «recurs fantàstic per descobrir la riquesa cultural i arquitectònica de la nostra Catedral.» Mons. Pujol ha mostrat el seu agraïment a totes les persones i institucions que han fet possible aquest nou avanç.

ComparteNo Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

twelve − 9 =