Benvingut a la Catedral Basílica Metropolitana i Primada de Tarragona i al seu Museu Diocesà.

El Capítol catedralici el saluda cordialment i agraeix el seu interès per conèixer els detalls artístics d’aquesta seu dedicada a santa Tecla.

Li donem les gràcies per la seva aportació, destinada al manteniment i restauració del nostre patrimoni comú, i el convidem a que, amb delectació, gaudeixi de la bellesa estètica i artística que traspua el lloc on els diversos estils arquitectònics i les obres artístiques evoquen la riquesa espiritual de l’espai de fe, culte i oració.

El conjunt catedralici s’ubica en el lloc més elevat de la ciutat, sobre un solar que ocupà, inicialment, un aquarterament dels exèrcits romans entorn del qual es va construir, paulatinament, la ciutat de Tarraco.

L’edificació de la Catedral s’inicià a partir de l’any 1171, quan Hug de Cervelló, arquebisbe de Tarragona, llegà en el seu testament una quantitat de diners per construir-la.

Descobreix la Catedral de Tarragona

Plano Catedral de Tarragona

Emplaçada sobre l’antic temple de l’emperador August

S’emplaçà sobre les restes de la denominada àrea sacra de culte imperial romà, construïda durant el segle I d. C. i que allotjava, segons determinats arqueòlegs, una gran plaça i el temple de l’emperador August. Sobre aquest indret, i a partir de l’any 475, s’erigí la primitiva catedral visigòtica de la que no se’n coneix cap vestigi en ser enderrocada amb ocasió de les invasions musulmanes de l’any 711.

Catedral Metropolitana i Primada

La Catedral fou consagrada l’any 1331, sent arquebisbe de Tarragona i Patriarca d’Alexandria, l’Infant Joan d’Aragó. És considerada, per la seva grandiositat i solidesa, la primera catedral de Catalunya. Les seves naus allotgen, entre els contraforts, capelles que mostren l’evolució arquitectònica i estilística del recinte catedralici.

Descobreix cada racó de la Catedral de Tarragona navegant per les diferents seccions dedicades a cada espai, corresponents amb els botons que trobaràs sota aquestes línies.